Skip to main content

Mirjam Altena

Opleiding

Mirjam begon op 10-jarige leeftijd met fluitlessen bij Marjolein Visser-de Boer. Daarna is ze gaan studeren op het conservatorium te Zwolle, waar ze les kreeg van Jorge Caryevschi. Daar behaalde zij in 2000 haar Bachelor diploma en in 2002 haar Master diploma. Tijdens haar studie heeft ze veel kamermuziek gespeeld met verschillende mensen en instrumenten. Ze heeft o.a. samen gewerkt met pianisten, zangers, cellisten, violisten, gitaristen, blaasensembles etc. Haar Master examen was dan ook gericht op het spelen van kamermuziek.

Tevens heeft ze tijdens haar opleiding lessen gevolgd bij Koos Verheul.

(In 2001)  heeft ze een zomercursus in Luxemburg gevolgd bij Gaby Pas-van Riet, Marianne Henkel en Carlo Jans. Ook heeft ze bij verschillende docenten masterclasses gevolgd en bijgewoond.

Kamermuziek

Van 2004 tot 2013 speelde Mirjam als fluitist in Trio Incantesimo. Trio Incantesimo bestond uit fluit, cello – Myrthe van Hulst en piano - Philine Coops. Het ensemble liet een grote diversiteit aan muziekstijlen horen. Ook werd regelmatig samengewerkt met mezzosopraan Franka van Essen. Deze samenwerking beviel zo goed dat dit resulteerde in de oprichting van een nieuw collectief in 2013: Podiumkunst Collectief Muzinder. Muzinder is een breed georiënteerd en enthousiast muzikantencollectief, dat vanuit een klassieke achtergrond thuis is in de verschillende muzikale disciplines en podiumkunsten. 
Meer over Mirjam haar rol binnen Podiumkunst Collectief Muzinder kun je lezen onder het kopje Muzinder.

Concerten

Mirjam verleent regelmatig haar medewerking aan concerten. Als fluitsoliste was zij o.a. te horen in het  Concertino van Chaminade, Concert voor twee fluiten en orkest van Cimarosa, en de concerten G-dur en C-dur (fluit en harp)van Mozart.
Sinds 2019 speel Mirjam bij Musica Michaelis in Zwolle.
Het orkest ontleent zijn naam  aan de Grote of Sint Michaëlskerk in Zwolle, een schitterende kerk uit de 15e eeuw in hartje centrum aan de Grote Markt, waar ze sinds haar oprichting o.a. haar medewerking verleent aan Bach-cantates.

Daarnaast heeft ze veel ervaring met koorbegeleidingen en speelt ze geregeld in ad hoc orkesten.

Lespraktijk

Mirjam geeft al meer dan 20 jaar privé fluitles. Deze lessen vinden plaats in haar eigen lesruimte in Dalfsen. Zij heeft grote passie voor het overbrengen van de liefde voor muziek en in het bijzonder voor de fluit.
In de les komen alle facetten van het fluitspel aan bod. Klank, techniek, muzikaliteit, samenspel etc. Doordat Mirjam ook piano speelt is het mogelijk om vele stukken uit het fluit-piano repertoire ook met piano in te studeren. Zo leer je het hele stuk compleet kennen vanaf het begin. Door haar afstuderen in kamermuziek en vele jaren ervaringen met samenspel weet zij de juiste snaar te raken om het stuk tot een mooi levendig geheel te maken.

Sinds begin 2021 is Mirjam ook werkzaam bij Cius Techniek als Administratief Medewerker. Daardoor geeft ze tegenwoordig nog maar anderhalve dag les per week. De combinatie tussen het bedrijfsleven en de muziek bevalt haar erg goed.