Skip to main content

Instrument

Fluit

Om thuis fluit te kunnen oefenen heb je natuurlijk een geschikt instrument nodig.
Een fluit kun je zowel kopen als huren. Mirjam kan je helpen hierin de juiste keuze te maken en gaat samen met jou op zoek te naar een passend instrument.

Een goede fluit heeft als eigenschap dat deze me je mee kan groeien in je ontwikkeling.
Er zijn verschillende goede studiefluiten te koop, zowel nieuw als tweedehands. Het is van belang je goed voor te laten lichten en niet ‘zomaar’ een fluit van Marktplaats aan te schaffen. Deze kan immers verborgen gebreken hebben en uiteindelijk extra reparatiekosten met zich meebrengen.

Huren

Weet je nog niet zeker of fluit spelen echt iets voor je is? Dan kun je ook eerst een fluit huren.
Als je na een half jaar besluit de fluit te kopen dan wordt het huurbedrag vaak in mindering gebracht op het koopbedrag. Informeer hier goed naar bij de verhuurder/verkoper.
Ook wordt wel de zogenoemde 80%-regeling als mogelijkheid aangeboden. Hierbij koop je de fluit, maar kun je 80% van het aankoopbedrag retour krijgen, mocht je besluiten binnen 1 jaar ermee te stoppen.

Kinderfluit en kromme kop

De ‘gewone’ fluit is voor jonge kinderen nog te lang en te zwaar.
Voor kinderen vanaf een jaar of 5 is er de zgn. kinderfluit. Deze is korter dan de gewone fluit, heeft een kromme kop en minder kleppen. Daardoor is deze lichter.
Een kromme kop kan ook worden gebruikt bij fluiten voor kinderen die weliswaar ouder zijn, maar waarvan de armen nog niet lang genoeg zijn voor de ‘gewone’ fluit.

Mirjam heeft zelf 1 kinderfluit en 2 kromme koppen die gehuurd kunnen worden voor resp. € 10,- of € 5,- per maand.

Nuvo Toot

Tijdens de oriëntatielessen wordt er gespeeld op de Nuvo TooT. Dat is een kleine kunststof dwarsfluit ter grote van een sopraan blokfluit. Deze fluit heeft 2 verschillende lipplaten. Een gewone lipplaat en één met een blaastuutje. Vooral een mooie toon blazen op de fluit is in het begin heel moeilijk. Met het blaastuutje kan de leerling toch al een mooie toon blazen. Hierdoor kunnen al snel leuke liedjes gespeeld worden.  Door de lengte van deze fluit is deze ook zeer geschikt voor jonge leerlingen.